
Monitoimityökalun valinta alkaa useimmiten virtalähteestä, koska se määrittelee vapausasteet, käyttöajan, tehon sekä pitkän aikavälin kustannukset. Kun vaihtoehtoina ovat akku- ja sähkökäyttöiset mallit, moni pysähtyy pohtimaan, kumpi palvelee paremmin omia tarpeita.
Vaakaan asettuvat liikkuvuus, suorituskyky, kestävyys, käyttömukavuus sekä ympäristövaikutukset. Seuraavissa kappaleissa tarkastellaan näitä näkökulmia perinpohjaisesti, jotta valinta perustuu muuhun kuin valmistajan iskulauseisiin tai satunnaiseen alennuskampanjaan.
Mitä monitoimityökalulla oikeastaan tehdään?
Monitoimityökalun idea on yksinkertainen: sama runko pyörittää tai värähdyttää erilaisia teriä, hiomalevyjä ja kaavinpäitä. Tyypillisiä tehtäviä ovat parketin saumojen siistiminen, kipsilevyn reikien avartaminen, listojen irrotus, tiivisteiden poisto ja ahtaiden kulmien hionta. Pienissä tiloissa työskentely korostaa laitteen muotoilua, melutasoa ja ohjattavuutta.
Kun terän liikelaajuus on vain muutamia asteita, työkalua voi operoida hyvin lähellä seinää ilman, että viereinen materiaali vaurioituu. Näissä olosuhteissa johdon läsnäolo voi tuntua kömpelöltä, mutta toisaalta jatkuva virta takaa tasaisen tehon. Johtopäätöksiä ei siis voi tehdä ilman, että miettii, minkälaisia askareita laitteella todennäköisimmin suorittaa.
Lue myös parhaat monitoimityökalut vertailussa
Virtalähteen merkitys käytännössä
Virtalähde vaikuttaa kahteen peruskysymykseen: kuinka kauan laite pysyy toimintakykyisenä ja millaisen tehon se kykenee luovuttamaan terälle. Akku- ja verkkovirralle on yhteistä se, että nimellisteho ilmoitetaan usein wateissa, mutta akkumallissa tämä lukema perustuu suureilta osin hetkelliseen virranantokykyyn, joka vaihtelee akun iän ja varaustilan mukaan.
Verkkokone saa tasaisen 230 voltin syötön, joten sen teho pysyy vakaampana, kunnes moottori lämpenee liikaa tai laakerointi väsyy. Jos remonttikelvoton kiuas tulee ateljeekäyttöön ja sitä hiotaan tunnin verran kerrallaan, jatkuva virta on selvä etu. Sen sijaan mökkilattian sivujen viimeistely onnistuu vaivatta yhdellä täyteen ladatulla 4,0 Ah akulla, ja ylimääräinen akku laukussa tekee katkeamattoman työn mahdolliseksi.
Akkukäyttöisen monitoimityökalun edut
Akkukäyttöinen runko vapauttaa käyttäjän sähköpistokkeen etsimisestä, kaapelin pituuden mittailusta ja mahdollisista jatkojohdoista, joiden kuntoa tulee huoltaa erikseen. Tämä ketteryys näkyy erityisen selvästi rakennuksen yläpohjassa, ulkoverhousremontissa tai veneen sisätiloissa, joissa johdon takertuminen rakenteisiin nostaa vahinkoriskiä ja hidastaa etenemistä.
Kaupunkiasunnon ahtaassa kylpyhuoneessa lattialämmityksen termostaatin vaihto onnistuu ilman, että johto kulkeutuu märkätilan lattiakaivoon. Lisäksi nykyaikaiset litiumioniakut latautuvat alle tunnissa, ja sama akku sopii usein valmistajan muihin työkaluihin, mikä tuo taloudellista järkeä koko akkuekosysteemin hankintaan. Melutaso voi myös olla hieman alhaisempi, koska harjaton moottori säätyy kuorman mukaan, eikä täyttä kierroslukua pidetä yllä turhaan.
Akkukäyttöisen laitteen haasteet
Akun kapasiteetti heikkenee lataussyklien myötä, ja äärilämpötilat nopeuttavat kemiallista vanhenemista. Jos laite unohtuu pakettiauton hyttiin talviyönä, teho voi laskea huomattavasti. Vaihtoakut paikkaavat tilanteen, mutta niiden hankintahinta nostaa kokonaisinvestointia. Akkurunko on usein hieman painavampi, koska siihen on jätetty tilaa laturiliitännälle ja jäähdytysrivoille.
Paino jakautuu kuitenkin pieneen tilavuuteen, mikä voi väsyttää ranteen pitkässä käytössä. Kolmas haaste liittyy vastuulliseen kierrätykseen: ionikennojen metalliyhdisteet vaativat asiallista esikäsittelyä, ja kierrätys infran toimivuus vaihtelee alueittain. Pelkkä akun luovutus kaupan keräyspisteeseen ei vielä takaa, että materiaalit päätyvät uusiokäyttöön.
Monitoimityökalu kokemuksia
”Olen käyttänyt Fein MultiMasteria nyt noin vuoden verran Keski-Suomessa sijaitsevalla mökillä. Alkuun epäilin, kuinka tarpeellinen tällainen laite todella olisi, mutta nyt se on aina ensimmäisenä käsillä kun alkaa pieniä purkutöitä tai korjauksia. Käytän sitä lähinnä puun työstämiseen ja vanhojen listojen irrotukseen. Työkalun tuntuma on jämäkkä ja terän vaihto on sujunut vaivatta. Erityisesti pidän siitä, ettei laite tunnu hötkyilevältä vaikka terä kohtaa naulan tai tiukemman liimauksen. Ääni ei ole häiritsevä ja laite pysyy viileänä pidemmässäkin käytössä.”
— Antti, 46, Laukaa
”Metabon akkumalli tuli hankittua osana pakettia, jossa oli useampi työkalu samalla akulla. Ajattelin ensin, että monitoimityökalu jäisi vähälle käytölle, mutta yllätyin miten kätevä siitä tuli etenkin kylpyhuoneremontin aikana. Leikkasin laatoitukseen tarkkoja rakoja ja irrotin vanhaa silikonisaumaa kulmista. Kädessä se on hieman painava, mutta tasapaino tuntuu hyvältä. Akku kestää hyvin ainakin tunnin työputken, ja vara-akku mukana mahdollistaa jatkamisen ilman pidempiä taukoja. Hiontaominaisuus jää vähemmälle käytölle, mutta silloin kun tarvitsen sitä, se hoitaa tehtävän rauhallisesti ilman nykimistä.”
— Sanni, 38, Ylöjärvi
”HiKOKIn laite tuli itselleni vähän yllättäen lahjaksi, mutta se on osoittautunut yllättävän hyödylliseksi. Remontoin omakotitaloa Pohjanmaalla ja käytän työkalua lähes viikoittain: listojen leikkaamiseen, kaakelien siistimiseen ja vanhojen saumojen puhdistukseen. Plussaa annan erityisesti siitä, että moottori käy tasaisesti ja terän kiinnitys on nopea, ilman ylimääräisiä työkaluja. Ääni saisi olla hieman vaimeampi, mutta kuulosuojaimet ovat joka tapauksessa käytössä. Kokonaisuutena laite on tuntunut luotettavalta, ja akun latausnopeus riittää mainiosti perusremppaan.”
— Petri, 52, Seinäjoki
Sähkökäyttöisen monitoimityökalun edut
Verkkovirralla toimiva monitoimityökalu pystyy tarjoamaan vakaan vääntömomentin jopa silloin, kun terä kohtaa paksun liimakerroksen tai tiiviin puulajin. Moottorin lämpenemisestä varoittaa yleensä automaattinen ylikuumenemissuoja, joten keskeyttämisen syynä on harvoin puutteellinen virta. Tehonsäätö on usein portaaton, ja jotkin valmistajat tarjoavat pehmeän käynnistyksen, joka vähentää terän nykäisyä.
Koska akkupesää ei tarvita, runko on kapeampi, ja pitkäkätinen käyttäjä saa paremman otteen laitteesta. Samaa johtoa pitkin voidaan käyttää myös asennuspölynpoistoimuria, mikä helpottaa työmaa-logistiikkaa, kun kaikki kytkeytyvät samaan jakorasian jatkojohtoon.
Sähkökäyttöisen laitteen haasteet
Johdon aiheuttamat vaaratekijät eivät rajoitu pelkkään kompastumiseen. Terä voi katkaista tai vaurioittaa kaapelin, jos se liukuu vahingossa johtoa pitkin. Ulkotöissä kaapeli pitää suojata kosteudelta ja mekaaniselta hankaukselta, mikä lisää esivalmistelun määrää. Lisäksi jatkojohtojen kelaukset saattavat varastoida lämpöä, jos ne jätetään tiukalle kiepille kuuman keskipäivän ajaksi.
Säilytystilan kannalta johto kietoutuu runkoon ja voi kerätä lian sekä rakennuspölyn, joten puhdistaminen vie aikaa. Melutaso voi nousta korkeammaksi, koska moottori käy nimellispyörimisnopeudella kuormasta riippumatta. Pahimmillaan käyttäjä tottuu jatkuvaan ääneen ja altistaa kuulonsa riskille ilman, että sitä huomaa arjessa.
Akkukäyttöinen vai sähkökäyttöinen monitoimityökalu

Testituloksista käy ilmi, että akkukäyttöinen monitoimityökalu saa vahvat pisteet liikkuvuudessa ja käyttömukavuudessa. Se soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa kaapelin puuttuminen tuo vapautta, ja työkalua siirretään usein paikasta toiseen. Melutaso arvioitiin hieman paremmaksi kuin verkkokäyttöisellä, mikä johtuu moottorin säätyvästä kierrosluvusta.
Sähkökäyttöinen työkalu taas loistaa tehossa ja käyttöajassa. Vakaa virransyöttö tekee siitä varman valinnan pitkäkestoiseen käyttöön, jossa ei haluta miettiä akun varaustilaa. Liikkuvuus jäi selvästi heikommaksi, mikä on luonnollinen seuraus johdon aiheuttamasta rajoituksesta. Kokonaisuutena molemmilla on selkeät vahvuutensa riippuen käyttökohteesta.
Turvallisuus ja ergonomia
Sekä akku- että sähkökoneiden värähtelypäästöt ovat parantuneet viime vuosina, mutta usein juuri johdollinen malli siirtyy tehokkuuden nimissä kovemmille kierrosluvuille, mikä voi kiristää sormien niveliä. Käynnistys- ja lukitusjärjestelmien sijoittelu ratkaisee, voiko laitteen pysäyttää yhdellä kädellä tilanteessa, jossa terä juuttuu materiaaliin.
Akkumallit hyötyvät tasapainoisesta painonjakaumasta, koska akku toimii vastapainona moottorille, kun taas johdollisen laitteen painopiste on lähempänä teräpäätä. Tämä voi tuntua luontevammalta silloin, kun terää kallistetaan vinosti laudan rakoon. Myös työkäsineen valinta muuttuu: akkurunko kestää kylmempää kättä, sillä metallipinta lämpiää nopeammin akusta vapautuvan hukkalämmön ansiosta, kun taas verkkokone voi tuntua kylmältä betonilattialla talviaamuna.
Ympäristövaikutukset ja kestävä kulutus
Energiankulutus ei rajoitu käyttöhetkeen, vaan myös akun latauksessa ja akun valmistuksessa sitoutuu merkittävästi primäärienergiaa. Litium, koboltti ja nikkeli louhitaan usein maanosista, joissa sosiaaliset näkökohdat kuormittavat vastuullista kuluttajaa. Sähkökäyttöinen laite välttelee akkujen valmistuksen hiilijalanjälkeä, mutta se tarvitsee käyttöpaikalleen jatkuvan virransaannin, jonka päästöt riippuvat kansallisesta sähköntuotannon miksistä.
Suomessa verkon päästöt ovat pienentyneet tuuli- ja ydinvoiman lisäyksen myötä, joten johdollisen laitteen käytön ilmastovaikutus on vähentynyt viime vuosina. Akkukoneen etuna on kuitenkin se, että kuluttaja voi ladata akut aurinkopaneelijärjestelmästä, jolloin latausenergia tulee omalta katolta. Sekä akku- että verkkolaitteiden elinkaari pitenee, jos terien ja muiden kulutusosien sopivuus pysyy standardoituna, eikä käyttäjän tarvitse vaihtaa runkoa aina, kun varsinainen terämoduuli uudistuu.
Milloin akkukäyttöinen on viisas valinta?
Akkumalli noussee voittajaksi tilanteessa, jossa työmaa vaihtuu nopeasti ja pistorasioita on niukasti. Esimerkiksi sisustusasentaja, joka liikkuu päivässä useassa osoitteessa, arvostaa laitetta, jonka voi napata autosta ja viedä suoraan asiakkaan olohuoneeseen ilman, että eteisen nurkkaan virittelee jatkojohto-röykkiön.
Myös harrastajapuutarhuri hyötyy akkuratkaisusta, kun vaja sijaitsee tontin takakulmassa kaukana talon sähköstä. Lisäksi taloyhtiön remontissa hiljainen käyntiääni ja johdottomuus vähentävät vaaroja käytävillä, joissa lapset tai lemmikit voivat kulkea remonttialueen läpi.
Milloin sähkökäyttöinen on perusteltu?
Verkkovirtakone sopii parhaiten verstaaseen, jossa jokaiselle laitteelle on varattu kiinteä paikka ja sähkönkulutusta valvotaan kulu-ohjatusti. Pitkäkestoiset projektit, kuten laajennusosan koko parkettilattian hiominen, kuormittavat akkua niin voimakkaasti, että lataustauot venyttävät työpäivää.
Ammattirakentaja, joka ajaa 10-tuntisia vuoroja, saattaa laskea, että kaksi verkkomonitoimityökalua ja yksi kunnollinen jatkojohtokela tuovat vakaamman työnkulun kuin kolmen akkurungon ja viiden akun pyörittäminen. Myös jäykän, kovaa puuta sisältävän materiaalin leikkauksessa verkkokoneen tasainen momentti lyhentää terän kulutusikää ja säästää teräkustannuksissa.