
Moni omakotitalon tai kesämökin omistaja huomaa kevään kirkastuvassa valossa, että terassin laudat ovat talven aikana keränneet sammalta, pölyä ja harmaata pintaa. Puupinta saattaa näyttää nuhjuiselta, mutta usein riittää huolellinen pesu ja kevyt huolto, jotta laudoitus palaa lähes entiseen loistoonsa.
Aloittelevallekin tämä työ on täysin mahdollinen, kunhan ymmärtää muutaman perusperiaatteen ja etenee rauhallisesti vaihe kerrallaan. Oppaassa käymme läpi kaikki vaiheet, joilla terassin pesu onnistuu siististi ja puuta kunnioittaen.
Terassin pesun ajoitus ja sääolosuhteet
Paras hetki pestä terassi on myöhäinen kevät tai alkukesä, kun lämpötila on pysyvästi plussan puolella ja yöpakkaset ovat väistyneet. Lämmin mutta pilvinen päivä on ihanteellinen, sillä suora auringonpaiste kuivattaa pesuaineliuoksen liian nopeasti ja saattaa jättää läiskiä puuhun. Myrskytuulta kannattaa välttää, jotta lika ja roiskeet eivät lennä takaisin jo pestyille alueille. Jos pesu siirtyy syksyyn, on hyvä huomioida, että kostea sää pidentää kuivumisaikaa ennen mahdollisia pintakäsittelyjä.
Lue myös parhaat terassipesurit vertailussa
Tarvittavat välineet ja puhdistusaineet
Terassin pesuun ei tarvita laajaa arsenaalia erikoistyökaluja, mutta muutama laadukas väline helpottaa työtä. Kestävä harja tai varrellinen terassipesuri, sanko sekoittamista varten sekä letku tai painepesuri riittävät useimpiin kohteisiin. Pesuaineeksi kannattaa valita puhtaasti terasseille tarkoitettu tuote, joka poistaa biologista likaa mutta ei syövytä puuta tai kiihdytä harmaantumista. Jos sammalta on runsaasti, biohajoava levä- ja sammaltuote on paikallaan. Suojakäsineet, pitkävartinen lasta ritilöiden raaputukseen ja vesilasta viimeistelyyn täydentävät työkalulistan, mutta ne eivät ole välttämättömiä.
Esivalmistelut ennen pesua
Ennen kuin vesi roiskuu, terassilta on syytä poistaa kalusteet, kukkaruukut ja kaikki koristeet. Kevyt lakaisu irrottaa hiekat, havunneulaset ja lehdet, ja samalla paljastuu, missä kohtaa laudoitusta on kulumia tai ruuveja noussut ylöspäin. Upottaminen ruuvinvääntimellä takaisin oikeaan syvyyteen ehkäisee harjan nykimistä ja jättää pinnan turvallisemmaksi kulkea. Mikäli kaiteita ei ole tarkoitus pestä, ne kannattaa suojata kastelulta. Naapurin räystäskouruun johtava syöksytorvi on hyvä sulkea, jos vesi uhkaa valua väärään paikkaan.
Painepesuri vai harja
Moni miettii, onko painepesuri liian voimakas puuterassin kannalta. Oikein säädettynä se on erinomainen apuväline, mutta liian korkea paine repii puun syitä ja voi tuoda tikkuja pintaan. Jos painepesurissa on terassisuutin, se hajottaa vesisuihkun leveäksi, jolloin yhdensuuntainen syiden mukainen liike pesee tasaisesti. Harja ja letku ovat turvallisempi yhdistelmä, jos laudoitus on vanha, pehmeä tai aiemmin öljytty ohuelti. Tärkeintä on kokeilla huomaamattomaan kohtaan, valita maltillinen paine ja pitää suutin riittävän kaukana pinnasta.
Varsinainen pesuprosessi
Varsinainen pesu kannattaa aloittaa kastelulla, joka avaa puun huokosia ja irrottaa pintaimua sitkeää likaa vastaan. Sen jälkeen pesuaineliuos levitetään harjan tai suihkepullon avulla tasaisesti. Työjärjestys kulkee laudasta toiseen puun syiden suuntaisesti, jolloin harja ei revi pintaa. Kun liuos on vaikuttanut valmistajan ohjeen mukaisen ajan, pinnan voi harjata huolellisesti. Jos lika on pinttynyttä, kevyt hankaaminen harjalla, jossa on jäykät kuidut, vie voiton yhdellä käsittelyllä. Painepesuria käyttäessä pitkä ja tasaisehko liike estää syyrakenteen epätasaista kulumista. Pesuvaiheen jälkeen pinta huuhdellaan runsaalla vedellä, kunnes vaahtoa ei enää irtoa.
Mahdolliset ongelmatilanteet ja niiden ratkaisut
Jos terassin laudoissa näkyy mustia pilkkuja, kyse voi olla homeen itiöistä. Niihin tehoaa kloriititon homesuoja, joka levitetään pesun jälkeen ja huuhdellaan ohjeen mukaan. Sammalkasvustot nurkkien varjopaikoissa voivat palata, ellei aluetta pidetä kuivana. Kuivatuksen tehostamiseksi laudoituksen alle kertyneet lehdet kannattaa poistaa ja altaan kaadot tarkistaa. Mikäli pihalla on eläimiä, pesuaineen valinta nousee keskeiseksi, etteivät tassut altistu koville kemikaaleille. Jos jokin kohta jää laikukkaaksi, ei kannata hätäillä vaan antaa puun kuivahtaa ja arvioida tulos. Puu muuttaa sävyä kuivumisen myötä, joten kostea laikku voi hävitä itsestään.
Jälkikäsittely ja huolto
Pesun jälkeen terassin tulisi antaa kuivua vähintään vuorokausi poutasäässä, jotta pinnalle ei kerry kosteutta ennen öljyämistä tai muuta käsittelyä. Jos pinta jätetään käsittelemättä, se harmaantuu luonnollisesti, mutta puhdistus pidentää silti käyttöikää. Öljyä valittaessa kannattaa suosia pigmentillistä vaihtoehtoa, sillä kevyt sävy suojaa UV-säteiltä paremmin kuin väritön öljy. Öljy levitetään laudan koko pituudelta yhtenäisin vedoin, jotta telan rajat eivät jää näkyviin. Ylimääräinen öljy pyyhitään pois kymmenen minuutin sisällä, jotta pinnasta ei tule tahmea. Huoltoöljyäminen riittää useimmille terasseille joka toinen kesä, jos pesu on suoritettu huolellisesti. Säännöllisesti puhdistettu terassi pysyy miellyttävänä paljaille varpaille ja kestää sateen, auringon sekä talven pakkaset.
Usein kysyttyjä kysymyksiä terassin pesusta
Moni miettii, täytyykö pesuaineliuos huuhdella lämpimällä vai kylmällä vedellä. Lämpö auttaa rasvan irtoamisessa, mutta puutarhaletkusta tuleva viileä vesi on yleensä riittävä. Toiset pohtivat, voiko pesu suorittaa sadekelillä. Sade ei sinänsä estä työtä, mutta se laimentaa pesuainetta ja tekee tuloksesta arvaamattoman. Samalla kosteus lyhentää puun kuivumisaikaa ennen jatkokäsittelyä, joten aurinkoinen ja kuiva sää on suositeltavampi. Kolmas yleinen kysymys koskee pesuvälinettä: voiko kovin kulunut terassi puhdistua vain painepesurilla ilman harjausta. Laajasti käytetty suutin poistaa pintalikaa, mutta syvien uurteiden pohjalle jäävä lika tarvitsee mekaanista harjausta, jotta se irtoaa kokonaan.