Akkusahan terän vaihto ja huolto – Näin pidennät käyttöikää

akkusahan terän vaihto ja huolto

Akkusahan ensimmäisillä käyttökerroilla akussa riittää virtaa, terä leikkaa tuoretta mäntyä kuin voita ja sahan ääni on vaimea, pehmeästi huriseva. Ajan myötä tuo ensivaikutelma kuitenkin haihtuu, ellei käyttäjä pidä työkalustaan kunnolla huolta.

Terä tylsyy, akku menettää kapasiteettiaan ja pölyä kertyy liikkuviin osiin. Näiden ilmiöiden yhteisvaikutuksena saha joutuu tekemään enemmän työtä, kuormittaa akkua ja voi lopulta rikkoa moottorin. Säännöllinen huolto ei siis ole mitään ekstraa, vaan osa normaalia käyttöä, aivan kuten autohuollon huoltokirja.

Oikean terän valinta pidentää käyttöikää

Akkusahaa myytäessä pakkauksen mukana tulee useimmiten yleisterä, joka soveltuu peruspuutöihin. Moni luottaa tähän samaan terään koko työkalun elinkaaren, vaikka erilaiset materiaalit vaativat erilaisen hampaiston. Kovapuulle suunnitellussa terässä on pienempi hampaan haritus ja kovametallikärjet, kun taas metalliterässä hammasjako on tiheä ja saha pysyy viileämpänä.

Mikäli tekisi mieli oikaista ja käyttää vanhaa puuterää alumiinilistoihin, kannattaa muistaa, että terän väärä käyttö kuormittaa moottoria, kuluttaa akkua ja jättää jälkeensä epätasaisen sahauspinnan. Lopulta saha lämpenee, suojapiiri rajoittaa virtaa ja teho laskee. Jos työkalulle haluaa pitkäaikaista kumppanuutta, on järkevää hankkia erilliset terät yleisimmille materiaaleille ja merkitä ne selkeästi.

Katso myös parhaat akkusahat testissä

Turvallinen terän vaihto vaihe vaiheelta

Terän vaihto on yksinkertainen toimenpide, mutta sen takana piilee monta pientä rutiinia, jotka yhdessä luovat turvallisen kokonaisuuden. Ensin irrotetaan akku, jotta virran kytkeytyminen on mahdotonta. Sen jälkeen terän suojakupu lukitaan auki asentoon, jos malli niin edellyttää. Akselilukko tai kara-lukitus painetaan pohjaan ja terää kiertävä kiinnitysrengas avataan oikean kokoisella avaimella.

Tässä vaiheessa on helppo hätiköidä, etenkin jos saha on kymmenen vuotta vanha ja mutteri on pureutunut tiukaksi. Paljon kehuttu monitoimipihdeillä vääntäminen johtaa usein akselin rihlauksen vaurioitumiseen, joten oikea rengasavain on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. Kun vanha terä irrotetaan, on sopiva hetki tarkkailla mahdollisia hiusmurtumia tai kuumentumisesta johtuvia sinilaikkuja. Terälevyn muuttunut väri kertoo, että lämpö on ollut korkealla ja terä on jo ehtinyt menettää karkaistuuttaan.

Uuden terän asennus tehdään päinvastaisessa järjestyksessä. Sahan rungossa on tavallisesti pieni nuoli, joka osoittaa pyörimissuunnan; myös terässä on vastaava merkintä. Usein kiireisessä tilanteessa terä lipsahtaa väärin päin, ja sahaavat reunat kulkevat tyhjää ilmaa vasten. Seurauksena on kitkaa ja pölyä, ei sahauspintaa. Kun terä on paikallaan ja kiinnitysrengas kiristetty, akselilukko vapautetaan, suojakupu palautetaan ja akku kiinnitetään takaisin. Ensimmäinen tyhjäkäyttö täydessä kaasussa paljastaa harvinaisen hyvin, onko terä osunut napakasti paikoilleen vai täriseekö se vinoon. Jos tärinää ilmenee, työtä ei jatketa ennen syyn löytymistä.

Lukuvinkki: Akkusaha halkojen tekoon

Säännöllinen puhdistus ehkäisee kulumista

Puupöly on petollisen hienojakoista. Kun pöly kerääntyy sahan runkoon, se imee itseensä öljyä ja muodostaa tahmean kerroksen, joka sitoo kosteutta. Kosteus puolestaan saa terän liitoskappaleet ruostumaan ja lyhentää moottorin hiiliharjojen käyttöikää. Puhdistammehan myös kahvinkeittimen säännöllisesti, koska vesi ja kahvirasva muodostavat kerrostumia. Akkusahan kanssa pätee sama ajatusmaailma.

Puhdistus aloitetaan aina purkamalla saha päällisin puolin: terä irti, akku irti, suojakupu auki. Sen jälkeen kuivaharja poistamassa pölyt pinnoilta. Paineilma-puhallus toimii erinomaisesti, kun suodattimen läpi tulee kuivaa ilmaa. Märkä rätin käyttöä rungon sisäosiin kannattaa välttää, sillä kosteus jää helposti kotelon uumeniin. Ulkopintojen pyyhintä kostealla saippualiuoksella sen sijaan piristää kahvan tuntumaa, ja kumisen otepinnan pölyhiukkaset saadaan irti.

Voitelu ja jäähdytys

Voitelu kuulostaa monelle auto-insinöörien jargonilta, mutta sahaterä hyötyy säännöllisestä ohuelti levitetystä öljykalvosta, etenkin kovapuuta sahattaessa. Ohut kerros korkean leimahduspisteen omaavaa kasviöljyä vähentää kitkaa, mikä puolestaan pienentää moottorin kuormitusta ja pidentää akun työskentelyaikaa yhdellä latauksella.

Kun terä leikkuu-urassa ei ole liiallista lämpötilaa, kovametallihampaat eivät menetä karkaistuuttaan, ja terä pysyy käyttökelpoisena pidempään. Jos sahausmateriaali on pahasti pihkaista, voi olla tarpeen puhdistaa terän sivut pihkanpoistoaineella ja levittää uusi öljykalvo vasta kuivumisen jälkeen. Säännöllinen voitelu on siis pieni vaiva, jonka vaikutus tuntuu sekä käsissä että kukkarossa.

Akun kunnosta huolehtiminen

Terävä terä on vasta puolet kokonaisuudesta. Akku, tuo nykyaikaisen sähkötyökalun voimanlähde, kärsii korkeasta käyttö- ja varastointilämpötilasta. Yleinen harhaluulo on, että kylmä sää kuluttaa akkua eniten. Tosiasiassa litiumioni-kennot vanhenevat nopeammin helteisessä varastossa kuin nollakelissä. Kun saha palautetaan talliin, akku irrotetaan rungosta ja tuodaan sisätiloihin, joissa lämpötila pysyy tasaisena.

Kennojen kemiallinen ikääntyminen on suoraan verrannollinen säilytyslämpötilaan. Myös lataustapa vaikuttaa: jos lataaja antaa valita hitaamman ja nopeamman ohjelman välillä, hidas täyttö tuottaa vähemmän lämpöä ja pidentää kennojen elinkaarta. Moni yllättyy, miten paljon ylimääräistä työaikaa saa, kun akku on ladattu rauhassa yön yli eikä pika-laturissa vartissa.

Kokemuksia akkusahan terän vaihdosta ja huollosta

Mukana ovat Stihl MSA 70 C-B, Metabo MS 36-18 LTX BL 40 sekä HiKOKI CS3630DB. Pyysimme satunnaisesti valittuja käyttäjiä kertomaan, millaisia havaintoja he ovat tehneet terän vaihdon, puhdistuksen ja voitelun suhteen.

Stihl MSA 70 C-B: kevyt mutta varma valinta

Pohjois-Karjalassa sahaava harrastajapuu­taituri halusi korostaa, että Stihl on pysynyt luotettavana myös pakkas­keleillä. Hän huoltaa terän kahdesti vuodessa ja vaihtaa sen kokonaan joka neljäs vuosi. Käytössä ei ilmene teho­kuoppia, kun ketju teroitetaan ajoissa ja ohut kasviöljy levitetään jokaisen pidemmän sahauksen jälkeen.

Pidän huollon rytmin yksinkertaisena. Puhallan pölyt, pyyhin rungon kuivalla harjalla ja laitan ketjuun pari tippaa pellavaöljyä. Siinä kaikki, ja saha jaksaa leikata tuoretta koivua ilman nykimistä.

Metabo MS 36-18 LTX BL 40: kun vaaditaan vääntöä

Varsinais-Suomen rannikolla työskentelevä pienyrittäjä käyttää Metabon runkoa sekä runkopuutavaran että laiturilankkujen katkaisuun. Terä vaihdetaan eri materiaaleille, ja se on olennaista moottorin kuormituksen kannalta. Kovapuuta vasten käytetään tiheä­hampaista kovametalli­terää, kun taas kuusen sahauksessa riittää perusterä.

Huomasin, että kun valitsin kovametalli­terän tammeen, saha ei kuumentunut juuri lainkaan. Yksi terä jokaiselle päämateriaalille tekee työnteosta tasaisempaa, ja akku kestää pidempään.

HiKOKI CS3630DB: ammattikäden kompromissi

Lapista saimme palautteen metsurilta, joka käyttää HiKOKIa maastossa. Säilytyslämpötila vaihtelee, joten hän tuo akun aina sisätiloihin ja antaa rungon viilentyä suojalaukussa ennen seuraavaa käyttöä. Terä puhdistetaan pihkan­poistoaineella, koska pihkainen ketju kuluttaa kennot huomaamatta.

Kun pesen terän pihkasta ja rasvasta iltaisin, sahaan seuraavana päivänä vähemmällä virran­syötöllä. Pienet askeleet huollossa näkyvät suoraan leikkaus­jäljessä ja akun kestossa.

Säilytysolosuhteet ja kuljetus

Talvella rakennustyömaalle lähtevä akkusaha kokee voimakkaita lämpötila- ja kosteusvaihteluita. Sisätiloissa 20 °C:ssa lämmin saha kondensoi kosteutta, kun se nostetaan —10 °C:n autoon, ja jäähtyessään terä ja sähkökosketukset vetävät puoleensa vesihöyryä. Ratkaisuna on lämpöeristetty ja hiukan hengittävä suojalaukku, joka hidastaa lämpötilan vaihtelua ja antaa kosteuden haihtua ulospäin.

Samaa kankaista suojalaukkua voi käyttää kesällä, jolloin eriste pitää runkoa viileämpänä suoralta auringonpaisteelta. Runkolaukku ei ole koriste; se vähentää sisäisiä jännityksiä, kun terä ei kolise toisia työkaluja vasten ja akku pysyy varjossa.

Käyttäjän omat tottumukset ja sahaustekniikka

Huollon ohella suuri tekijä on tapa, jolla saha kohtaa materiaalin. Jos käyttäjä pakottaa terän läpi paksusta palkista niin, että moottorin kierrokset laskevat huomattavasti, syntyy lämpöä ja terä tylsyy nopeasti. Sen sijaan kevyt, tasa-aikainen syöttö antaa terälle tilaa poistaa lastua ja ylläpitää leikkuunopeutta. Äänen sävy on paras mittari: kun moottori huutaa kovaa, syöttönopeus on oikea. Jos ääni madaltuu ja saha alkaa täristä, painetta kevennetään. Kokeneet ammattilaiset sanovat, että hyvä sahaaja kuuntelee työkaluansa.

Toinen tottumukseen liittyvä seikka on pölynpoisto. Moni käyttää akkusahaa ilman imuria ulkona, koska pöly iänkaiken liitetään sisätiloihin. Ulkoilmassakin terän ympärille kasaantuva lastu tukkii hammasvälejä ja nostaa lämpöä. Kevyt akkusahan päälle kiinnitettävä pölynkerääjä maksaa vaivan, koska se pitää terän ja työjäljen puhtaana. Lisäksi lattialle kasaantunut puupöly ei jarruta terälevyä paluumatkalla.

Milloin terä on oikeasti vaihdettava

Kaikki terät tylsyvät. Jotkut nopeammin, jotkut hitaammin. Karkeana ohjenuorana voi pitää, että jos sahausteho laskee alle puoleen uuden terän vauhdista, on aika toimia. Tärkein mittari on kuitenkin leikkuujälki: repeytyvä puun kuitu kertoo tylsistymisestä selvemmin kuin mikään laboratoriomittari. Samoin terän ylikuumeneminen ja siniset lämpölaikut viestivät metallin jännitystilojen muutoksesta. Useat ammattilaiset teroittavat puuterän kahteen tai kolmeen kertaan ennen lopullista vaihtoa. Kun hampaiden korkeus on teroitusten seurauksena laskenut liikaa, lastunpoisto heikkenee eikä terää kannata enää kunnostaa.

Akkusahan huolto vai uuden ostaminen

Akkusahan huolto vai uuden ostaminen

Loin vertailuksi yksinkertaisen kustannustaulukon ja pylväsdiagrammin, joka havainnollistaa, kuinka säännöllinen huolto (arvioitu 60 €/vuosi) jää pitkällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi kuin kokonaan uuden akkusahan hankinta (esimerkissä 300 €).

  • Vihreä pylväs edustaa huoltokuluja.
  • Harmaa pylväs näyttää uuden sahan kertahankintahinnan.

Kaavio antaa nopeasti silmäiltäessä kuvan siitä, miten jo muutaman vuoden huoltokustannukset yleensä jäävät selvästi alle uuden työkalun hinnan, jos runko ja moottori ovat yhä kunnossa.

Yleisimpiä virheitä ja miten ne vältetään

Ensimmäinen virhe on ohittaa akku irrotus terän vaihdon yhteydessä. Virran katkaiseminen on perusasia, joka silti unohtuu yllättävän usein. Toinen virhe liittyy voiteluun: joskus käyttäjä suihkauttaa terään runsaasti ohutta moottoriöljyä, joka roiskuu purun mukana ympäristöön ja tekee rungon liukkaaksi.

Ohut, harkittu kerros pellava- tai rypsiöljypohjaista sahavoitelua riittää. Kolmas yleinen kompastuskivi on säilyttää saha kuistin laatikossa, jossa lämpötila vaihtelee laajasti. Säännöllinen sisäsäilytys ja pehmustettu laukku estävät kosteuden tiivistymistä.

Scroll to Top